Byt elbolag

Det finns många orsaker att vilja se över eller byta elavtal och elbolag. Det kan vara ett rent ekonomiskt beslut, eller på grund av miljö eller flytt.

Du har två delar i dina elavtal, dels den del som är till den som äger elnätet där du bor. Den kan du inte byta utan den får man helt enkelt leva med. Men! Den andra delen, den som är för den el du faktiskt förbrukar kan du välja leverantör av. Här kan du även ta med andra saker i ditt val. Saker som exempelvis miljö, du kanske hellre vill ha ett bolag som satsar på el eller vattenkraft. Men du bör också se över hur nöjda deras kunder är. De kanske är billiga på grund av att de har mycket dålig kundservice eller att det kan tillkomma dolda avgifter.

Hur ofta ska man kolla upp sitt elavtal?

Det finns såklart inga fasta regler för detta, men du bör kolla upp det regelbundet för att se ifall de finns något som passar dig bättre. Säg 2-4 år i alla fall beroende på hur mycket el du förbrukar och hur mycket du kan spara. Risken om du låter avtalet löpa på i flera år är att prisbilden ändras men du fortsätter att betala ett alltför högt pris. Det kan också vara värt att byta elavtal ibland för att få ta del av nykundserbjudanden så som exempelvis lägre pris under en period.

Måste jag byta elavtal?

Ibland när man ser över avtal kan man se att det inte är så stor skillnad mellan det du betalar idag och vad du kan få hos en konkurrent. Då kan du såklart fråga dig själv ifall du verkligen vill byta. I ett sånt läge kan de ibland vara värt att vänta för att man slipper göra själva flytten. Men oavsett hur du väljer rekommenderar vi att du i vilket fall ser över vad du kan få på marknaden.

Några tips för hur du ska byta elbolag: