Lampor

Lampor

Vad vore ett hem utan en lampa? Ända sedan civilisationens vagga har vi sökt efter ljuset och möjligheter att lysa upp våra hem och liv. Sedan elektricitetens ingång i våra liv har vi kunnat unna oss massor av ljus. Men hur började det?
Det krävdes mycket experimenterande av glödlampor och elektricitet för att komma fram till dagens elektriskt upplysta hem och liv. Till och med våra gator är upplysta av elektriskt ljus. Men även våra bilar, tåg och flygplan har elektriskt ljus för att vi ska kunna se vad vi gör.

Med elektriskt ljus kan vi inte bara se vad vi gör i våra hem, vi har också sett till att vi kan jobba mer och bättre. Vintern är inte längre lika mörk eftersom vi enklare kan se vad vi gör och fortsätta med våra jobb även vintertid. Men det är viktigt att komma ihåg att inte missbruka heller. Ditt sinne och din kropp behöver också sömn, och blir lätt lurad av den elektriska belysningen. Det finns idag exempelvis appar på telefonen för att ställa om till ett mildare ljus för att du inte ska ha svårt att sova efteråt.

Vem uppfann glödlampan?

Glödlampan är nog den mest kända moderna ljuskällan, även fast vi numera gått över till mestadels låg energi alternativ. Det kan ibland uppstå diskussioner om vem som uppfann glödlampan egentligen. Har du kolla på hur det hela gick till?

Oftast säger man att Thomas Alva Edison uppfann glödlampan. Men det beror lite på hur man ser på det hela. Det fanns flera andra uppfinnare som tidigare än honom gjorde lampor som kunde lysa på liknande sätt. Men den stora skillnaden var att de var dyra eller inte lyckades lysa speciellt länge. Edison var den första som tog patent på en lösning som både fungerade och kunde produceras kommersiellt. Så man kan säga att han uppfann den första kommersiellt framgångsrika glödlampan, men inte den allra första glödlampan.

Lär dig mer Glödlampans historia i videon nedan: