Renovera och lägg om elen hemma

När du ska renovera hemmavid och lägga om elen i huset finns det en del planering och förberedelser att göra. För att underlätta i arbetet kan det vara bra att använda sig av grävmaskiner, särskilt om grävarbetet som krävs är omfattande. Renoveringsprocessen kan kännas krånglig och lång men med bra planering kan du snabbt bli klar.

Att hyra rätt grävmaskiner är en viktig del av arbetet vid mer omfattande renoveringar. Zeppelin erbjuder Cat-maskiner som kommer i flera olika utföranden, från minigrävare till stora grävmaskiner som är anpassade till gruvindustrin. Deras grävmaskiner är säkra, produktiva och bränsleeffektiva vilket kan vara en fördel om du vill hålla nere renoveringsprojektets budget.

Renovera hållbart

Om du vill renovera hållbart hemma kan det vara klokt att välja svenska naturmaterial, som gotländsk sandsten och marmor från Kolmården. Bra val är produkter som har miljömärkning, till exempel med märken som Svanen, Bra miljöval och FSC-märkta produkter. När du installerar nya vitvaror är det bäst att välja sådana som har låg energiförbrukning, medan dusch, toalett och blandare bör ha en lägre vattenförbrukning.

Trygg elinstallation

Vid elinstallationer hemma är det viktigt att anlita behöriga elektriker, då felaktigt dragen el kan verka ofarligt men kan plötsligt orsaka bränder och allvarliga olyckor. Om du ska installera infällda spotlights behöver du se till att det finns ett ventilerat utrymme precis ovanför lampan så att det inte blir för varmt. Annars finns risken att det börjar brinna, vilket kan ta åratal innan det inträffar. Om huset då är sålt till en annan ägare har de kanske inte tillgång till information om hur elinstallationen har gått till.

Positivt med grävmaskin

För att göra ditt hem säkrare kan du installera en jordfelsbrytare. Den bryter strömmen snabbt om en av dina apparater blir spänningsströmförande. Vid stora elarbeten är det bra att hyra en grävmaskin i stället för att gräva för hand, då en stor del av trädgården kan behöva grävas upp för att anlägga elkablar. Du kan själv byta glödlampor och proppar i hemmet, samt montera sladduttag, stickproppar och sladdströmbrytare. Men om du behöver installera golvvärme, spotlights eller värmekabel behöver du kontakta en elektriker.