Välj rätt luftvärmepump för villan eller sommarstugan

Kalla vintrar är för många villaägare en mardröm. Priser på el, ved och olja har ökat stadigt de senaste åren och hur man än gör, tycks det bli en dyr affär att ha det behagligt varmt hemma. Det finns dock smarta lösningar och komplement du kan använda för att minska uppvärmningskostnaderna – luftvärmepump är en sådan.

En luftvärmepump av hög kvalitet värmer snabbt upp ditt hem när det verkligen behövs. Det kan vara den primära uppvärmningskällan i ditt hus eller ett stabilt komplement till din övriga uppvärmning, om det är el, ved, olja eller något annat.

Därför är luftvärmepump bra

Det finns många fördelar med luftvärme:

  • Värmer upp snabbt
  • Ekonomiskt smart för jämn uppvärmning
  • Kräver väldigt lite underhåll
  • Kan också svalka vid varma sommardagar

Den sista punkten är en lyx som ofta förbises men som absolut bör räknas in om du bor i ett område där sommarvärmen kan bli riktigt jobbig. Med en luftvärmepump får du med andra ord snabb och energieffektiv värme på vintern och svalkande kyla på sommaren.

Glöm heller inte att när du installerar en luftvärmepump har du rätt att ansöka om pengar från staten. Det är något som många har missat, kanske på grund av dålig information. Ta vara på det och få en billig installationskostnad.

Så fungerar luftvärme

Ett luftvärmesystem eller luft-luftvärmepump består av fyra delar: kondensor, expansionsventil, kompressor och förångare. Tillsammans kan dessa delar skapa värme med hjälp av den energi som finns lagrad i luften. Det finns också en så kallad luft-vattenvärmepump som värmer i ett vattenburet system som dessutom kan ge dig varmvatten.

Systemet kräver relativt lite elektricitet, vilket är varför många väljer att använda luftvärmepump nu när elpriserna skjutit i höjden.

Välj rätt luftvärmepump för dig

Det finns många olika modeller av luftvärmepumpar. Alla har sina för- och nackdelar. När du ska välja din pump är det bra att fråga om råd den du tänkt beställa hos. Sverigepumpen erbjuder alltid kostnadsfritt hembesök och rådgivning så att du får bäst maskin för din situation. Har du tänkt ha en luftvärmepump i ditt sommarhus kan det vara bra att välja en modell som automatiskt stängs av eller sätts på utifrån temperaturen. På så sätt slipper du frostskador när du inte är där och slipper onödig oro. Du kan också spara pengar genom att till exempel stänga av golvvärmen i stället.