Så lånar du smart till renoveringen

Att låna pengar till renovering av din bostad behöver inte alls vara en dum idé. Renoveringar i bostäder brukar vara värdehöjande. Om du har flera lån kan det vara bra att samla alla lån till ett för att få en bra överblick.

När ditt hem är i behov av renovering med du inte riktigt har hela summan på ditt bankkonto kan lån vara lösningen. Att låna till renovering kan i många fall vara en god idé. Om du redan har lån kan det vara bra att samla alla på ett och samma ställe. Att samla lån kan ge bättre villkor och en lägre ränta. Om du bara har ett lån slipper du dessutom att betala in till olika ställen och hålla kolla på när det ska göras. Du får en bättre överblick om du har ett samlat lån. Du kan samla dina lån med eller utan säkerhet.

Renoveringar kan höga värdet på bostaden

Att renovera och underhålla ditt hem kan vara värdehöjande och genom att hålla efter minskar du risken att behöva göra större och dyrare renoveringar i framtiden. Om du ska låna pengar men har en summa pengar sparat kan du ta den och låna resten. När du tar ett lån är det viktigt att du räknar på vad lånet kommer kosta dig. Glöm inte att räkna på hela kreditkostnaden som inkluderar ränta, kredittid och avgifter. Det allra bästa är såklart att ha låga avgifter och låg ränta.

Gör en budget

När du ska låna kan det vara bra att göra en budget. Det gör att du får en uppfattning om hur mycket du kan låna och hur din månadskostnad kommer att påverkas. Ett tips är att inte låna mer än du behöver. Det är bra att amortera på renoveringslånet och lägg in det i månadsbudgeten. Amortera i samma takt som värdet minskar på det du lånat till. Men om du renoverar badrummet eller köket har det en livslängd på över 20 år och då behöver du inte känna dig stressad att betala tillbaka allt lika snabbt som om du lånat till en bil.