Så väljer du rätt spis

Att köpa en ny spis är inte helt enkelt. Det finns en mängd olika spisar med olika funktioner. Det gäller att hitta en spis som fyller ditt behov. Tänk på att kolla spisinmatningen innan du köper en spis.

Att välja ut en ny spis att köpa är inte helt enkelt bland det stora utbudet som finns idag. Med alla olika varianter det finns att välja mellan är det svårt att veta vilken som passar dig bäst. En spis håller i genomsnitt 10-12 år, därför är valet av spis viktigt. När det är dags att köpa ny spis ska du fundera över vad du har för behov. Det finns spis och häll som är separerade. Det finns även klassiska kombinationsspisar. De är enkla att installera och lätta att byta ut. En kombinationsspis är däremot svårare att rengöra och hålla ren.

Kontrollera spisinmatningen innan du köper en spis

När du ska köpa en ny spis ska du kontrollera spisinmatningen i köket. Om du har enfas är du begränsad till spisar för 230V. Har du däremot trefas har du större valmöjligheter när det gäller spis. Du kan då välja spisar med en högre effekt. Om du inte har trefas men vill ha en spis som kräver det behöver du anlita en elektriker som fixar det åt dig. Det är viktigt att det är rätt typ av inmatning för att inte råka ut för en olycka när du hanterar spisen. Det finns även spisar som går på gas. För att du ska kunna ha en gasspis krävs en särskild installation av gas alternativt gasol. En gasspis är inte mer brandfarlig än en vanlig spis, vilket många tror.

Välj en spis med rätt funktioner

När du väljer spis behöver du tänka på vilket utrymme som finns i köket. 60 centimeter är standardbredden för spisar. Om du gillar att laga mat är valet av spis än viktigare. Olika spisar har olika funktioner. Du behöver fundera över vilka funktioner som du prioriterar högst. Exempelvis kan antalet spisplattor variera på spisar. Det finns även spisar med olika displayer. Ugnarna kan även variera beroende på valet av spis.