Därför ska du välja värmepellets för uppvärmning

Uppvärmningen står för cirka 50–60 procent av elkostnaderna i en villa uppvärmd av el. Genom att byta värmesystem till ett mer prisvärt alternativ kan du spara tusenlappar. Pellets väljer många eftersom det är ett prisvärt biobränsle som kommer från naturen.

I tider då elen är dyr kan det vara värt att se över uppvärmningssystemet i huset. Att värma upp ett hem med direktverkande el är inte gratis. Det är istället bättre att välja pellets för uppvärmning som är en förnybar energikälla. Pellets är både prisvärt och mer miljövänligt än exempelvis ved. Det finns även pelletsbrännare som är miljömärkta att köpa ifall du vill värna om miljön.

Fördelar med pellets:

  • Finns ingen risk att det tar slut.
  • Det är inte negativt för naturen.
  • Billigare än både el och olja.
  • Går att kombinera med direktverkande el och solenergi.
  • Är miljöneutralt.

Kombinera pellets med solfångare

Pellets kan du med fördel kombinera med en solfångare. Du kan då elda med pellets under vinterhalvåret för att under sommaren få värme från solfångaren. Varför pellets är bättre än el är för att elpriserna är höga och att det är ett av de allra dyraste av alla uppvärmningsalternativ som finns. Om du har en oljepanna sedan tidigare är det möjligt att bygga om den för pellets. Om du väljer pellets ska du tänka på att alltid ligga steget före och beställa pellets innan det tar slut. Det är en fördel att ha pellets hemma som räcker hela vintern.

Investera i bra uppvärmning

När du ser över dina uppvärmningsalternativ behöver du välja ett system som fungerar för din bostad. Pellets är bra för det fungerar i det allra flesta hus. Det du måste ha är plats för pelletsbrännaren och utrymme att förvara pellets. Det kostar såklart en slant att köpa en pelletsbrännare men om du sänker dina uppvärmningskostnader är det en investering. Men det är inte bara genom att byta uppvärmning som du kan spara pengar. Även genom att ändra dina vanor kan du spara el och minska kostnaderna. Att ta en kortare dusch, stänga av golvvärmen, hänga tvätten istället för att torktumla den och sänka inomhustemperaturen är några åtgärder som har god effekt på sikt.