Så hittar du rätt lägenhet att köpa

Att köpa lägenhet är ofta både en rolig och tidskrävande uppgift, och det är lätt att dras med och börja buda om du hittar en fin lägenhet på första bästa visning. Även om den första lägenheten du tittar på kan vara den rätta för dig, kan det vara bra att ha förberett dig lite innan visning så du vet om lägenheten motsvarar dina krav och möjligheter. På så sätt minskar du risken för ett impulsköp du senare kan komma att ångra.

Undersök vilka önskemål och krav du har för lägenheten, men även vilka möjligheter såsom finansiering du har. Det kan vara viktigt att titta på marknaden eller höra med mäklare för att få en realistisk bild av huruvida dina krav är rimliga för din budget. Med följande förberedelser får du ett hum om vad du kan förbereda.

Lista kriterier och önskemål

När det är dags att köpa lägenhet bör du göra upp en lista över vad du önskar dig och vad du har för absoluta krav på lägenheten. Hur stor yta och hur många rum behövs? Det beror till stor del på hur många ni är, om du arbetar hemifrån eller om yta och luftiga lägenheter bara är något du trivs med. Om du ska flytta till en ny stad bör du besöka den först, och även besöka de områden som kan komma att bli aktuella. Vad gäller områden kan du kolla av om det känns bra med exempelvis närhet till natur, skola, kollektivtrafik men även huruvida området känns säkert eller stökigt. Hos vissa mäklare kan du nämligen söka och utgår från dina kriterier, så du får upp objekt som passar just dig.

Budning och finansiering

För att ekonomin ska klara lägenhetsköpet utan för stor ansträngning, bör du åtminstone förbereda följande:

  • Beräkna framtida boendekostnader
  • Ansök om lånelöfte
  • Sätt en maxsumma för köpet

Genom att göra upp en budget för att se vilken månadskostnad du har råd med och göra en bolånekalkyl för att uppskatta boendekostnaderna, kan du se mer realistiskt på vad din ekonomi har utrymme för. Ta även höjd för räntehöjningar och förändringar. Du bör även ordna med lånelöfte redan inför lägenhetsletandet, så du vet vilken summa du får lov att låna och köpa för. Sätt ett tak för köpet dras du inte med lika lätt i budgivningen och riskerar att buda över din egentliga förmåga.