Så lyckas du med hemmets belysning

Rätt belysning gör en enormt stor skillnad i ett hem. Belysning är inte bara bra att ha ur ett funktionellt perspektiv utan även för att lyfta inredningen. Det är lätt att lyckas inreda med lampor med rätt tips.

Med belysning kan du skapa stämningsfulla och välkomnande rum i hemmet. Att välja rätt lampor gör inte bara vardagen enklare utan även mysigare. För att lyckas med belysningen är en tumregel att ha som minst ha tre ljuskällor i varje rum. Det ska även vara olika typer av belysning. Det är inte gratis att köpa lampor och när du ska ha många lampor kan summan lätt dra iväg. Ett tips är att använda en rabattkod för Lamp24 för att få trendiga och snygga lampor till ett förmånligare pris. Oavsett vad du ska shoppa är det fördelaktigt att använda rabatter. Det är dumt att betala mer än nödvändigt för saker som du behöver. Vad en lampa kostar kan variera mycket, allt från några hundralappar till flera tusen.

Trender 2023

Det kan vara svårt att veta vilka lampor du ska satsa på. För att få inspiration kan du kika på årets lamptrender. I år är det lampornas tid att glänsa och bland annat statement-lampor är väldigt heta. Lekfulla svampkreationer, lampor i rispapper och andra modeller som skapar en wow-känsla är det du ska leta efter. Ett annat tips är att välja lampor i någon av årets trendfärger som är rött, blått i olika toner, vitt, brunt och orange.

Olika typer av belysning

När du ska inreda med lampor är det viktigt att ha i åtanke att olika lampor fyller olika funktioner. Många lampor är designade med en viss funktion i åtanke. Belysning kan delas upp i tre grupper som är allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. Allmänbelysningen är grunden och den lampan du ska börja med i varje rum. Det är oftast en taklampa med ett bra sken. Den ska du helst komplettera med minst två andra ljuskällor. Fundera över var du vill lysa upp lite extra och placera sedan ut lamporna.

Funktionellt och mysigt ljus

I vissa rum är funktionell arbetsbelysning viktig att tänka på. Att prioritera en bra ljuskälla vid köksbänken och en praktisk läslampa i vardagsrummet är exempelvis betydelsefullt. Men det handlar inte bara om att du ska ha ett välbelyst hem, du ska även kunna skapa en mysig känsla med lampornas hjälp. En dimmer är perfekt för det ändamålet. Varmare glödlampor eller ljusslingor kan också bidra med rätt stämning.

Lamporna ska förstärka känslan i hemmet

Lamporna du väljer till ditt hem ska komplettera den känsla du vill lyfta fram. Ett tips för att lyckas är att tänka på hur lampan ser ut både när den är tänd och släckt innan du slår till. Tänk även på att lamporna nödvändigtvis inte behöver matcha varandra. Våga också prova lampor i olika färger och former för att få till det där lilla extra i inredningen.

Inredningstips för lampor:

  • Integrera lamporna med den övriga inredningen.
  • Placera lamporna i olika höjd.
  • Blanda lampor i olika stilar och färger.
  • Satsa på olika typer av belysning.