Fakta om LED-belysning

LED är en förkortning av Light Emitting Diode, det vill säga en diod som utstrålar ljus. Effekten är en form av eletroluminiscens som uppstår av materialet i dioden. Färgen kan variera och vara såväl inom det ultravioletta, det synliga och det infraröda spektrumet. Lysdioder uppfanns redan på 1920-talet men först på 60-talet utvecklades dioder som kunde ge synbart ljus.

Lysdioder har länge använts som indikatorlampor på elektronik och displayer men allteftersom det utvecklats nya ljusstarkare sorter har de även börjat användas till belysning. På senare tid har det även skapats LED lampor som kan ersätta traditionella glödlampor. Du hittar även LED teknik i din platt-TV, på instrumentpanelen och i blinkljusen på din bil samt i industri- och trafikmiljö där lamporna måste tåla en tuffare behandling.

 

Sockelbeskrivning

Vi har som standard olika typer av socklar i Världen idag, vissa finns bara i ett fåtal länder och vissa är globala. Vi har här listat de socklar som idag går att få med LED-teknik.

E27

E27 är vår helt klart vanligaste sockel, den karakteriseras av en ”tjock skruv” som har 27mm i diameter, längden kan variera något, men den brukar vara mellan 25-30mm lång. Äldre lampor/armaturer har som regel alltid E27 bas. Armaturer som ska ha lampor med denna sockel är nästan alltid avsedda för 220VAC.

E14

E14 är vår näst vanligaste typ av sockel. Smal skruv som har samma längdmått som E27 (25-30mm), men en diameter på 14mm.
Mycket vanlig i fönsterlampor och tak-kronor/kristallkronor. Kronljus har i 99% av fallen alltid E14 som sockel.
Armaturer med E14 sockel är som standard avsedda för 220VAC.

GU10

GU10 är en sockel som ofta används i infällda armaturer, såsom infällnad i tak, modernare spotlight armaturer etc. Denna sockel kallas också för ”bajonettsockel”, pga att den vrids ett kvarts varv för att fästa i armaturen. 2st tjocka stift med en ”hatt” i änden på stiften skiljer GU10 från MR16 som bara har 2 st. tunna stift utan hatt.
Lamporna är oftast ganska små men mycket ljusstarka. En normal halogenlampa med GU10 sockel blir mycket varm och har varit källan till många husbränder runt om i landet. Standard för armaturer med dessa lampor är att de är avsedda för 220VAC.

MR16

MR16 sockeln har 2st tunna stift utan hatt i ändarna. Dessa stift ska bara tryckas in i 2 små hål i armaturen. Avståndet mellan stiften är 5,3mm.
 MR16 är alltid 12V, och lamptyperna är samma som för GU10, små och mycket ljusstarka. MR16 lampor som drivs av 12VAC är bättre lämpade att använda i våtrum/eller på platser med vatten, då 12V inte är lika farligt som 220V, om nu olyckan skulle vara framme.

MR11

MR11 är en stiftsockel med samma egenskaper som MR16, men med den skillnaden att lamporna är mindre, och så även stiften.
Avståndet mellan stiften är 4mm.

G4

G4 är även den en stiftsockel, med den skillnaden att G4 egentligen är en beteckning på lamptypen.
G4 drivs alltid av 12V, och avståndet mellan stiften är 4mm. Lampan karakteriseras av att den är mycket liten. Lampan sitter i armaturer som ofta är infällda eller utanpåliggande ”puckar”, som sitter under eller i köks/badrumsskåp. Lampan blir oerhört varm, och bör inte bytas direkt efter släckning. Hållbarheten på dessa lampor med halogenteknik är ofta mycket kort, och detta pga värmen.

LED Downlights

Downlights är ett annat alternativ som har blivit mycket populärt i moderna hem. En downlight är en armatur som vanligtvis fälls in i taket. Med LED behöver man inga skyddskåpor vilket gör dem lätta att installera jämfört med halogenlampor. De flesta av våra downlights levereras med en transformator/armatur. Detta gör att man inte behöver anpassa transformatorn till antal lampor man skall koppla in. Dimbara LED downlights innehåller ofta dyra dioder av hög kvalitet. Detta i kombination med bra kylning gör att man får en lampa med lång hållbarhetstid.

Ljusfärger

Vi på Ledgiganten har länge försökt få tag på LED lampor med ett ljus likt dagens glödtrådslampor. Utvecklingen har gått framåt och idag kan man göra lampor som ligger väldigt nära glödtråd och som dessutom är dimbara. Ljustemperatur/färg mäts i Kelvin och generellt brukar sägas att en glödtrådslampa har ett Kelvin värde på ca 2500K. På marknaden idag benämns lampor som är 2500- 3000K som varmvita. Skillnaden mellan 2500 och 3000K är dock stor vilket gör att begreppet varmvitt kan vara missvisande för kunder. Väljer man en lampa med 3000K får man ett ljus som liknar halogen då den lyser med max effekt. 3000K används därför ofta i spotlights då man får ett fräscht ljus som passar för allmänbelysning. 2500K kan efterliknas en glödlampa när den är nerdimmad till hälften.

För att alla ska hitta vad de söker, försöker vi ta in lampor med olika kelvin i vårt sortiment. Generellt brukar det vara så att våra kunder vill ha olika ljustemperatur beroende på vilken miljö lampan skall installeras i. Har man t.ex en lantlig stil hemma brukar en varmare ljusfärg passa bra medan en modern miljö kan ha något vitare belysning.

Vi vill även observera att man inte skall stirra sig blind på Kelvin värdet på lamporna. En annan viktig faktor är Ra eller CRI värdet som mäter färgåtergivning. Att färger på det lampan belyser återspeglas på rätt sätt är viktigt och kan även detta upplevas som ett varmt ljus. Vår rekommendation för allmänbelysning är att man inte väljer en lampa med CRI under 80. Det är svårare att göra lampor med låga kelvin värden som även har bra färgåtergivning.

2500K = Glödtrådsljus

3000K= Halogenljus

4000K= Vitt utan inslag av blått

5000K= Vitt med inslag av blått (dagsljus)

Effekt

Jämfört med halogen och Glödtrådslampor är en LED lampa ungefär 8-10ggr mer effektiv. Med andra ord behöver en LED lampor en energitillförsel på ungefär 1/9 för att uppnå samma ljusstyrka. Det är inte alltid detta stämmer utan det beror på vilka dioder som används. För att spara energi och kunna erbjuda bra lampor försöker vi på Ledgiganten hålla oss till effektiva dioder som ger ett högt ljusflöde. Det finns idag några få tillverkare av själva LED dioden som tillverkar sk ”high brightness” dioder. Några av dessa är Cree, Nichia, Brightlux, Stanley, Edison och Sharp. Är lamporna utrustade med dioder från någon av dessa tillverkare, kan ni vara lugna över resten. Alla dessa producenter tillverkar dioder med hög kvalitet  som ofta ger ca 65 LUMEN (ljusstyrka) eller mer/WATT (strömkonsumption).

Dioderna är oftast den dyraste komponenten och avspeglas ofta av lampans pris. I vissa fall är det inte ekonomiskt lönsamt att använda sk. high brightness dioder. Ett exempel på detta är våra LED lister, som helt enkelt skulle bli för dyra med denna typ av diod.  

Besparingar

Effekten och hållbarhetstiden en LED lampa har gör det möjligt att spara mycket pengar. Ett byte till LED visar sig direkt på er elräkning, och ni som väljer detta alternativ kommer med all säkerhet ha tillbaka era investerade pengar inom 1/2-2 år (beroende på hur länge ni har tänt per dag). Då ska man tänka på att LED lampor håller i ca. 40-50 000 timmar vilket motsvarar mer än 13 år om den är tänd 8 timmar om dygnet.

Livslängden på en LED- lampa motsvarar livslängden på ca 50 glödtrådslampor och ungefär 6st lågenergilampor

LED livslängd

Varför är LED lampor bra för miljön?

  • Låg energiförbrukning
  • Inga farliga tungmetaller
  • Låg värmeutveckling
  • Lång Livslängd

Energiförbrukning

Den största miljöboven idag är att vi konsumerar alldeles för mycket energi som resulterar i höga koldioxidutsläpp. koldioxid är en växthusgas som ansamlas i atmosfären och kan bidra till den globala uppvärmningen. Detta har fått världens ledare till att reagera, och som första steg infört flera förbud mot energislukande produkter, däri ingår glödtrådslampan som förhoppningsvis är helt borta senast 2015. Troligtvis kommer vi även se ett förbud mot s.k. lågenergilampor som kan vara mycket farliga om de inte hanteras på rätt sätt.

Generellt kan sägas att en LED lampa har en energiförbrukning på ca 50% av en lågenergilampa och ca 8-10% jämfört med halogen och glödtråd.

Tungmetaller

Till skillnad från lampor med LED teknik innehåller lågenergilampor kvicksilver. Faktum är att många lågenergilampor innehåller kvicksilver långt över de värden som normalt är tillåtna inom EU. Konstigt nog har man dock gjort ett undantag från att dessa regler ska gälla för just lågenergilampor.  Tillverkningen av dessa lampor får inte ske i tätbebyggt område vilket kan ge en fingervisning om dess miljöfarliga innehåll.

Tekniken i LED lampor innehåller däremot inga farliga tungmetaller, vid all lödning används silver istället för bly. En LED lampa ska därför sorteras som elektronikavfall och inte tillsammans med andra lampor, som miljöfarligt avfall.

Värmeutveckling

Dagens halogen och glödtrådslampor blir mycket varma jämfört med LED belysning. Denna, ofta oönskade värme gör att många använder sig avancerade kylsystem för att uppnå en behaglig rumstemperatur. Dagens klimatanläggningar slukar ofta så mycket energi, att man vid ett byte till LED ofta har en större energibesparing på kylsystemet än den som uppnås av själva belysningen.

Livslängd

Även när det gäller livslängd är LED överlägsen annan belysning. LED lampor håller normalt 40-50 000 timmar vilket är ca 6 ggr så länge som lågenergilampan och ca 40 ggr så lång tid som vanliga glödlampor. Då ska man även tänka på att lågenergi och andra lampor slits varje gång de tänds och släcks vilket gör att hållbarhetstiden försämras väsentligt.  LED lampor är inte känsliga för detta och det är därför tekniken ofta används i blinkande belysning och TV apparater. Om man har en LED lampa tänd 8 timmar om dagen ska den hålla i ungefär 13 år vilket resulterar i stora besparingar både för miljön och din plånbok.